8-weekse training mindfulness: waar je aandacht is, daar ben je.

Reacties deelnemers eerdere training

‘Ik ben me veel beter bewust van hoe ik me voel’
‘Ik heb geleerd dat bewust stilstaan bij wat er gebeurt –al is het maar even- mij los maakt uit mijn automatische reactiepatroon, helpt rustiger te worden en beter overeenkomstig mijn gevoel te reageren’
‘Ik kan afstand nemen van situaties’
‘Ik heb meer compassie voor mezelf’
‘Het is bevrijdend om meer tijd en aandacht te hebben voor jezelf’
‘Ik kijk met meer begrip naar mezelf en anderen’

Ontstaan mindfulness training

De Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR) is gebaseerd op het programma van Jon Kabat-Zinn.
De mindfulness training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een trainingsmiddag op een zaterdag. Je krijgt oefeningen mee om thuis te doen. Deze oefeningen worden in de training nabesproken. Je krijgt tevens een reader die deze oefeningen ondersteunt.

Praktische informatie over de groepstraining

 • 8 bijeenkomsten van 2,5 uur & 1 zaterdag of zondag van 13.00 tot 17.30 uur.
 • Investering voor 9 bijeenkomsten, voorgesprek, cursusmateriaal: voor particulieren € 395,– incl. btw. Als het door de werkgever betaald wordt, is het € 550,– excl. btw.
 • Na je aanmelding hebben we (telefonisch) contact om nader in te gaan op je verwachtingen en motivatie zodat je goed geïnformeerd de training ingaat. Hierna beslis je over deelname. Nadat je bijdrage is ontvangen, is je deelname definitief.
 • Trainer: Christine Kootstra. Ik ben categorie 1 trainer, mogelijk krijgt u een vergoeding van uw verzekeraar. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN.

Individuele mindfulness training

Als je liever niet in een groep de training doet, kan het ook op individuele basis.

Waarom mindfulness?

Met mindfulness ontwikkel je een hogere mate van bewustwording met als effect:

 • je vangt stressprikkels eerder op
 • je leert anders omgaan met niet-versterkende gedachten en gedragspatronen
 • je ervaart een grotere flexibiliteit in het omgaan met het leven
 • je energiehuishouding verbetert
 • je concentratie verbetert
 • je ontspant je makkelijker
 • je ervaart meer geestelijke rust
 • je leeft intenser en bewuster

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn. Mindful leven betekent met aandacht leven. Meer en meer met de volledige aandacht in het huidige moment aanwezig zijn. Hier en nu. Met mindfulness leer je bewust omgaan met stress en spanning. Je komt nadrukkelijker ‘aan het stuur te zitten’ van je eigen denkgeest en je emoties. Mindfulness brengt ook meer en intenser genieten. Het leven wordt makkelijker en voelt rijker aan.

Mindfulness (aandacht training) is ontwikkeld rond 1970 door de Amerikaanse hoogleraar en moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn. Het is gebaseerd op de oosterse traditie aangevuld met westerse psychologische inzichten. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. Deze onderzoeken tonen aan dat mindfulness bewezen effectief is voor het verlichten van o.a. stress, depressie, burn-out, angst, eetproblemen, slaapproblemen, pijn en (chronische) ziekte.

Mindfulness versterkt en consolideert de mentale en fysieke gezondheid. De flexibiliteit om om te gaan met de bewegingen van het leven wordt nog groter.

Hoe ziet de training eruit?

De sessies bestaan o.a. uit zit- en loopmeditatie, bewegingsoefeningen, body-scans. Daarnaast is er educatie over o.a. de werking van stress, hoe ga je van de automatische piloot naar bewust leven, hoe zijn onze gedachten van invloed op onze stemming en wa[/wonderplugin_cond]arneming, wat kost en wat brengt energie in jouw leven. De meditaties kunnen ook op een stoel of liggend gedaan worden.

Mijn naam is Christine Kootstra. Ik ben gecertificeerd mindfulnesstrainer, categorie 1, aangesloten bij beroepsvereniging VMBN. Vanuit mijn eigen meditatiebeoefening ervaar ik veel mooie, waardevolle effecten, zowel op mentaal als lichamelijk niveau. Dit maakt dat ik het belangrijk en fijn vind deze training door te geven aan anderen.

Als je meer informatie wilt kun je altijd bellen op nummer: 06-37226174 of mailen op christine@kootstratraining.nl